Goed nieuws uit Linuxland. LPI, Novel en Comptia gaan samenwerken op gebied van certificeringen. Wanneer een kandidaat slaagt voor het LPIC101 en het LPIC102 examen, samen goed voor de LPI-1 certificering, krijgt deze ook de Novel CLA en de Comptia Linux+ certificering. Eerder concurreerden met name LPI en Comptia met elkaar.

Een ander voordeel is dat je bij de LPI-examens meteen je uitslag krijgt bij een Pearson VUE of Prometic testinstituut. Je hoeft dus niet enkele dagen tot twee weken in spanning te wachten op de uitslag. Deze samenwerking is een goede zet. Zelf heb ik het nieuwe Comptia Linux+ examen als βeta gedaan mei vorig jaar. Deze was toch wel een stuk  moeilijker gemaakt dan het bestaande Linux+ examen. Het nieuwe examen zal vanaf eind april afgenomen worden en waar je eerder slechts een examen hoefde te doen voor Comptia Linux+ moet je er nu – net als bij LPIC-1 – twee doen.

De Novel CLA certificering doet me eigenlijk niet zoveel. Suse wordt weinig gebruikt, bedrijven kiezen dan toch eerder voor Redhat (i.c.m. Oracle) is mijn ervaring, of Oracles eigen Enterprise Linux, een rechtstreekse kloon van RedHat Linux, zoals CentOS5 dit ook is. Ik denk dus dat ik me ga hercertificeren voor LPIC-1 omdat mijn certificering binnenkort toch verloopt. Eens kijken of ik nog veel bij moet leren en het boek weer eens zoeken.

Voor de mensen die het examen willen doen, leer meteen even door voor het LPI199 examen, zodat je – in combinatie met LPIC-1 – ook meteen Ubuntu Certified Professional (UCP) bent. Nu meteen maar hopen dat Redhat zich ook bij deze samenwerking aansluit en dat LPIC-1 kandidaten ook de RHCT certificering krijgen!