Zo, 3.40 uur inmiddels alweer. De eerste maandag van de maand (lees: zondag op maandag) heb ik tussen 01:00 en 04:00 een maintenance window. Een vast tijdstip, zodat $klanten weten dat er onderhoud uitgevoerd kan worden aan de infrastructuur. Voor hen die zelf monitoren of de services beschikbaar zijn dé ideale tijd om de monitoring te testen of voor hen die liever willen slapen juist de monitoring in dit tijdstip uit te zetten.

Vannacht stond er een enge update op het programma: de drivers van de raid-controllers en disken. Ook heb ik een aanpassing gedaan aan de write-back cache. Dit is een stuk geheugen op de raid-controllers dat door een batterij gevoed wordt om zo – in geval van stroomuitval – toch de gegevens bewaren die hierop staan maar nog niet weggeschreven zijn naar de disks zelf. Deze verhouding stond op 50/50% voor read/write en is aangepast naar 25/75%. Dit zou meer performance moeten geven, aangezien schrijven naar disks – zeker in raid-5 – erg traag is. Nu schrijf je het dus weg naar de cache op de raid-controller en deze zorgt dat het vanzelf op de disks komt, zonder dat je hierop hoeft te wachten.

Nog even een spannend plaatje van de bootsequence, in dit geval van server esx12.ispi.nl. Het leuke aan HP Proliant servers is de geweldige behersbaarheid. Eens per kwartaal komt er een CD waarvan je (remote) boot, je update alles en klaar ben je. Dus geen tijden meer dat je voor ieder individueel component drivers moet zoeken, testen op geschiktheid, testen op conflicten, etc. Heerlijk. Vanzelfsprekend ga je niet meer naar het datacentrum toe. De iLO2 beheersinterface stelt je in staat om je eigen monitor en CD-drive thuis aan de servers op afstand te koppelen om zo het beheer over te nemen of desnoods de gehele server te reinstallen. Erg nice!