Ik zie dat de blogpost er is, dus het is geen geheim meer: Twee weken geleden heeft OpenDNS een PoP (Point of Prescence) in Amsterdam in gebruik genomen. Enkele servers en een router zijn geplaatst in het Telecity 2 datacentrum aan de Kuiperbergweg. Verbindingen zijn geleverd door de Amsterdam Internet eXchange (AMS-IX) en Tiscali. Zo’n beetje overal waar ik kom stel ik OpenDNS in. Maar waar eerder de servers vanuit Londen of de VS een antwoord moesten geven, zal dit nu vanuit Amsterdam gebeuren.

OpenDNS is gratis, veilig en snel. Door een zeer grote cache wordt je aanvraag sneller naar de juiste website gestuurd. Internet werkt namelijk niet met domeinnamen zoals ispi.nl, maar met IP-adressen, in dit geval 212.79.254.238. DNS servers zorgen voor de omzetting van een domeinnaam naar een IP-adres. Blokkeren van websites gebeurd dus ook op basis van DNS. Dus om censurpraktijken te voorkomen, OpenDNS is erg neutraal.

Verder kun je zelf filtering instellen. Zo wil ik niet dat mijn personeel onder werktijd op vacaturesites loopt te surfen. Ook porno kijken ze thuis maar. Met enkele muisklikken is dit geregeld. Mocht er ooit een ‘slechte’ site zijn – eentje die virussen verspreidt bijvoorbeeld – dan krijg je hier netjes een melding van, hetgeen je een hoop ellende kan schelen.

Blijft een fototje over voor de nerdy concullega’s… Een heuze Juniper MX480 router. Iets anders dan de meeste bezoekers in de meterkast hebben hangen :-).

Een service-server, een Juniper MX480 router en 3 behuizingen met elk 4 servers.