Goed nieuws vanuit Doetinchem: er zijn enkele nieuwe uplink providers geselecteerd die de komende jaren transitverkeer mogen leveren. Transitproviders zorgen ervoor dat internetpakketjes over de hele wereld gaan, anders dan bijvoorbeeld verkeer dat met KPN uitgewisseld wordt via de AMSterdam Internet eXchange. Nieuw zijn Tata Communications en NTT/Verio.

Tata Communications, eerder wel bekend als Videsh Sanchar Nigam Limited of VSNL, is een global transitprovider, maar twee zaken zijn kenmerkend: Goede ondersteuning voor IPv6 (Het ‘nieuwe’ Internet opdat eind 2010 alle IPv4 adressen – die jij en ik thuis gebruiken – op zijn) en een zeer sterke aanwezigheid in Indië, waar ze op meer dan 120 plekken aanwezig zijn. Dit mede omdat het hoofdkantoor van Tata in Mumbai, Indië gevestigd is.

NTT/Verio is een samenvoeging van NTT (Nippon Telegraph and Telephone Corporation) en Verio, een geconsilideerde verameling van 200 webhostingproviders in de Verenigde Staten. Zij kenmerkt zich door een sterke aanwezigheid in Japan (Of Azië in het algemeen) en naast geheel Europa de Verenigde Staten. Daarnaast zijn ze in vrijwel alle delen van Afrika, het Midden Oosten te vinden.

Het nieuwe netwerkkaartje met naast de nieuwe transitproviders ook de nieuwe glasvezelpaden richting Amsterdam die in gebruik genomen zijn en Equinix (voorheen Virtu) in Enschede die erop staat als back-up provider. Tom is nog vergeten een dubbel touwtje naar iedere server te tekenen, omdat iedere klantswitch ook een verbinding heeft naar beide coreswitches. En ik heb geen Visio geïnstalleerd staan en wil me niet nogmaals ten schande zetten met mijn paint-tekeningen. Versie 2.0 komt er dus ongetwijfeld snel aan.

netwerk

Door een goede verbinding naar deze landen, zal spam dus nog sneller binnen komen en worden de IPv6 verbindingen beter. Goed bezig, ISP Services! (Ik moest ISP er speciaal voor Wido van BIT in zetten, zodat hij deze post vanzelf in zijn mailbox krijgt. Wido, tot vrijdag bij de opening van jullie nieuwe datacentrum ;)).